Wiara, Nadzieja, Miłość, Tradycja.

JAJA 3

Wiosna to najbardziej optymistyczna pora roku. Wszystko budzi się do życia, ja też się budzę pod warunkiem dostarczenia do krwi odpowiedniej dawki kofeiny w odpowiednich godzinach. Świat rozkwita ferią barw i kolorów, podobnie jak twarze gospodyń domowych, które muszą zdążyć z porządkami, potrawami oraz zbudowaniem atmosfery świątecznej. Koszyki, kurczaki, zajączki, pisanki, bazie, tulipany itd. Może dla niektórych trochę za dużo, dla mnie to graficzna oprawa naszej tradycji i prawda jest taka, że uwielbiam ten czas. Stół Wielkanocny to symbol spotkania, rozmowy  wspólnego ze sobą bycia. W czasach netu, mediów społecznościowych i innych pokus piekielnych zmierzmy się sami ze sobą i na czas spotkań z bliskimi odłóżmy telefony, tablety i wyłączmy telewizory /właściwie to już żałuję, że to napisałam, ale próbować trzeba…/

JAJA 1

Moje śniadanie wielkanocne będzie składało się z:

Żurku, jajek nadziewanych farszem pieczarkowym, białej kiełbaski z cebulką i śliwkami, sałatki z kurczakiem i ogórkiem-więcej nie damy rady:)

ŻUR:

zupa dla biednych, tak dawniej nazywano żurek. Może ze względu na małą ilość składników i nieskomplikowany proces przygotowania.

Na bazie wody z ugotowanej kiełbaski, dorzucam zeszkloną cebulkę parę grzybów i zakwas do żuru, przyprawy Podsmażam na patelni plastry kiełbaski z żurku. Dodaję niewielką ilość śmietany. Żur gotowy. Podaję z ugotowanymi na twardo połówkami jajek.

JAJKA FASZEROWANE:

Gotuję jaja na twardo. Przekrawam i do oddzielnej miski wrzucam żółtka, łyżkę czerwonej papryki i posmażone, pokrojone drobno pieczarki i cebulę. Mieszam i po uzyskaniu masy nakładam na połówki jajek, które czekały na farsz.

SAŁATKA Z KURCZAKIEM I ZIELONYM OGÓRKIEM:

Gotujemy makaron ryżowy /to ten, który wygląda jak ryż, a nie ten chiński/. Kroimy ogórek w kostkę, kurczaka w kostkę krótko podsmażamy, przyprawiam go solą i pieprzem. Dodaję do całości sos koperkowo-ziołowy i koperek. Pycha.

BIAŁA KIEŁBASA Z CEBULKĄ I ŚLIWKAMI:

Białą kiełbaskę zapiekam w piekarniku wolno w niskiej temperaturze, w tym czasie na patelni smażę cebulkę pokrojoną w paski oraz namoczoną wcześniej śliwkę kalifornijską /suszoną/. Podczas smażenia można dodać nieco czerwonego wina. Sos będzie bardziej wytrawny.

Mazurek z kajmakiem dostaję w prezencie od teściowej, nikt nie robi lepszego:)

Smacznego.

 

Specjalnie dla Was zaprojektowałam kartki świąteczne, które śmiało pobierajcie i w razie potrzeby wysyłajcie.

kartka 2

 

kartka 1

KARTKA TULIP

 

kartka bazie

Niech ten Czas będzie zbiorem wspaniałych, cudownych chwil z najbliższymi, pełnych słońca i pozytywnej energii.

Samych Złotych Jaj  Wam życzę

Beata

  3 comments for “Wiara, Nadzieja, Miłość, Tradycja.

  1. Anonim
    26 marca 2016 at 13:53

    Świąteczne tradycje są piękne 🙂 Bardzo przyjemny wpis, pozdrawiam 🙂

    • Beata Rajczak
      26 marca 2016 at 16:17

      Dziękuję i świątecznie pozdrawiam??

  2. Barbara
    8 kwietnia 2016 at 17:21

    Przyjemnie się czyta o polskiej tradycji. Dobrze, że ją kultywujemy i propagujemy. Moja rodzina z utęsknieniem czeka cały rok na aromatyczny wielkanocny żurek a potem długo wspomina jego smak. W żaden inny dzień w roku tak nie smakuje.Przepis na faszerowane jajeczko wypróbuję, pozdrawiam wiosennie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses cookies. Find out more about this site’s cookies.