Grecja letnia miłość Greece summer love

Siedzę na małym tarasie a słońce wciąż mi udowadnia, że na świecie są miejsca gdzie możesz czuć się jak w raju. Drzewko pomarańczowe daje boski cień, żałuję, że owoce są jeszcze zielone. Grecja to naprawdę kraj bogów. Na półwyspie Pilion widać to na każdym kroku. Piękne góry, Morze Egejskie z zatokami, chciałam
posmakować lata i już wiem, że jestem w odpowiednim miejscu, o odpowiedniej porze. Na stole leży pęk oregano i liście laurowe, suszą się po to, by za chwilę stać się ulubioną przyprawą do naszych dań, które robić będę jako wspomnienie greckiej przygody.

oregano, grecja, liść laurowy
Słońce wpływa na owoce. Arbuzy, melony, nektarynki, brzoskwinie mają głęboki, słodki smak. Możesz je kupić zatrzymując wóz, który przez megafon informuje, że sprzedaje owoce i warzywa. Cykady koncertują od
rana do wieczora, z za niskich, karłowatych drzew wystają dachy z czerwonej, starej dachówki. Mała miejscowość Milina żyje własnym życiem. Spotkana polka Bożenka, pracująca w naszej ulubionej tawernie opowiada o Grekach:  są pogodni, jedzą zdrowe rzeczy-oliwę z oliwek, owoce morza, grillowane mięsa. Za rogiem rośnie rozmaryn, a w powietrzu czuję zapach tysiąca ziół i kwiatów Jeżeli sięgnę wzrokiem do końca
uliczki, widzę morze. Jego spokój i błękit jest niewiarygodny. Idąc wzdłuż linii jego brzegu napotkasz klimatyczne kafejki i restauracyjki. Możesz zająć stolik lub kanapę, obok rozłożyć koc i można tak spędzić cały dzień popijając frappe z lodami lub portokaladę, sok z pomarańczy zażywając kąpieli w morzu. Żyć, nie umierać.
kawiarenki w grecji, grecja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Półwysep Pilion to ulubione miejsce wypoczynku Greków, które posiada wysokie góry jak i Morze Egejskie. Kraina ta jest warta odwiedzin, tu zobaczysz prawdziwą Grecję,  Będąc w tym miejscu starożytnego lądu  koniecznie trzeba zobaczyć Ateński Akropol i słynne Meteory.

Ateny, akropol, acropolis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tu posmakujesz owoców morza rano złowionych, pobawisz się z Grekami  podczas lokalnych świąt, których jest sporo latem. Zamykają wtedy całą ulicę i tańczą bawią się, biesiadując na całym zamkniętym obszarze miasteczek. Grecy są naprawdę przyjaźni. Zazwyczaj kiedy zamawiasz w tawernie posiłek i tak się składa, że
długo posiedzisz lub jest więcej osób na kolacji, właściciele podsyłają do posiłku schłodzone arbuzy, przekąski, lody. Te małe gesty sympatii są wyrazem gościnności Greków. Kuchnia jest świetna. Moją ulubioną potrawą stała się moussaka, rodzaj zapiekanki na plasterkach ziemniaka, mięsie mielonym, pieczonych bakłażanach, przykrytych zapieczonym sosem beszamelowym, chociaż souvlaki, tzatziki czy sałatka grecka z plastrem świeżej fety posypanej ziołami to też mistyczne, kulinarne przeżycie.  Desery mają tu jedną zasadę: muszą być słodkie do przesady. Począwszy od kandyzowanych w cukrze owoców i warzyw /np. cukinia/, obsypanych cukrem pudrem czy ciast na miodzie po ciepłe, ciemne wypieki, serwowane w pucharkach z gałką lodów waniliowych. Wyjątkiem są croissanty nadziewane fetą: taka grecka interpretacja francuskiej przekąski.

Jesteśmy zaproszeni na kolację do Janisa i Hani, do prywatnego greckiego domu na posiłek w dwóch odsłonach. Pierwsza będzie serwowana przez Hanię. Polkę mieszkającą w Grecji od 37 lat. Motywem przewodnim będą owoce morza. Na stole spaghetti z kalmarami /pałaszowałam, aż mi się uszy
trzęsły/, ośmiornice w sosie pomidorowym, /nie mogłam się oprzeć/, placki z kwiatów dyni w cieście naleśnikowym, nadziewane fetą, ryby z morza Egejskiego, zupa rybna, mule w sosie cytrynowym, wino z piliońskich winogron lub smaczne greckie piwo.

greckie jedzenie, owoce morza w  grecji, mule, greckie piwo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za parę dni na kolację zaprasza Janis. Kolacja tym razem będzie mięsna choć Janis jest rybakiem. Ryż z kawałkami kurczaka, fasola w sosie paprykowo – pomidorowym, ciasto z jajkami z cukinią, kiełbasa w sosie
paprykowym. Dodatkowym poczęstunkiem był arbuz /nie mogę się tu ich najeść-co za smak/ oraz kandyzowana cukinia.

tradycyjna grecka kuchnia tzatziki, souvlaki, moussaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nasi hojni gospodarze też zostali przez nas obdarowani. Kiszone ogórki, własnej roboty /Hania lubi/, grzybki marynowane i kabanosy były czymś, co gospodarze z Polską kojarzą naprawdę dobrze. Uczta smaków greckich z prawdziwego greckiego domu to coś, czego nie uświadczysz jadąc z biurem podróży do kraju bogów i filozofów.

Wyspa Skiathos z miastem Skiathos to jedna z wysp greckich  często odwiedzana przez turystów wypoczywających na tym półwyspie. Na plaży tej wyspy piasek pomieszany jest z drobinkami srebra, unoszącymi się także w wodzie. To mika, która kruszy się ze skał. Efekt: kąpiel jak w kryształkach Swarovskiego, wrażenie nie do opisania.
Udaliśmy się tam łodzią. tawerny witają cię w progu, jednak ja po dopłynięciu szybko udaję się na wzgórze wyspy aby podziwiać widok i zobaczyć główną świątynię z wieżą zegarową po środku.
wyspy greckie, skiathos
wyspy greckie skiathos
wycieczki łodzią Grecja

 

greckie plaże grecja

plaże w Grecji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co przywiozłam z Grecji oprócz wspomnień?

Ser feta 4 kg. w zalewie solnej-będę ją jeść z rodziną i przyjaciółmi do grudnia.
Oliwa z oliwek z sadów oliwkowych Hani-1,5 litra-dostałam w prezencie.
Zapach mir z monasteru Rusanu prosto z nieziemskich Meteorów /jedyne 2  euro za mały flakonik/.
Liście laurowe, samodzielnie zebrane i ususzone…
…i oczywiście oregano, z jego intensywnym zapachem, który już zawsze będzie przywoływał w mojej pamięci greckie pejzaże…
Gorąco polecam ten kierunek podróży. Można tu znaleźć ferię kolorów i zapachów, piękne plaże i tysiąc innych inspiracji, obejrzeć zabytki z czasów wczesnego Bizancjum i naprawdę ucieszyć się latem.
Pozdrawiam Beata
Zdjęcia: Witold Rajczak i ja osobiście:)

Post navigation

  2 comments for “Grecja letnia miłość Greece summer love

  1. Anonimowy
    3 sierpnia 2014 at 21:19

    Pani Beatko, żałuję, iż nie mogłam być tam z Panią. Prowadzi Pani ciekawego bloga i jestem Pani stałą czytelniczką. Życzę Pani owocnej pracy nad blogiem, pozytywnej energii i więcej postów (:

  2. 4 sierpnia 2014 at 19:13

    Dziękuję bardzo. Energia, którą człowiek czerpie z pięknych miejsc jest bardzo ważna, życzę tego wszystkim czytającym tego bloga. Pozdrawiam serdecznie BR

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses cookies. Find out more about this site’s cookies.